Ład dobry nawyk

Piwo imbirowe

składniki 

Ginger bug/starter

  • 5 cm/ 20 g świeżego organicznego imbiru 
  • 1/4 szklanki/ 60 g cukru 

Piwo imbirowe

  • 10 cm/ 40 g świeżego korzenia imbiru lub 30 cm/ 120 g świeżego korzenia imbiru 
  • 1 1/2 szklanki/ 375 g cukru 
  • sok z 2 cytryn

Przygotowanie starteru

  • Korzen imbiru zetrzeć wraz ze skórką. Pierwszego dnia zetrzeć 2,5 cm/ 10 g, pozostałą część imbiru będziesz dodawać w kolejne dni. 
  • Do 1 szklanki wody (250 ml) dodać starty imbir i wsypać 2 łyżki cukru. Dokładnie wszystko razem wymieszać. 
  • Naczynie (słoik lub miseczka) przykryć szmatką, tak by zapewnić dostęp powietrza, ale ochronić przed dostępem dla owadów. 
  • Odstawić w ciepłe miejsce do fermentacji. 
  • Mieszać kilka razy dziennie, do momentu kiedy mieszanka zacznie musować, czyli po około 2 do 4 dni.
  • Co 1-2 dni uzupełnić mieszankę o kolejne 2,5 cm/ 10 g startego imbiru i kolejne 2 łyżki cukru, do momentu przygotowywania piwa imbirowego

Przygotowanie piwa imbirowego

  • Upewnić się, że starter musuje. Dodać 1 łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszać. 
  • Zagotować 2 litry wody. 
  • Zetrzeć korzeń imbiru i wrzucić go do wrzącej wody. Zmniejszyć ogień i gotować przez następne pół godziny, 
  • Odcedźić imbir, wsypać cukier i wymieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać sok z cytryny.
  • Dodać zimnej wody, aby uzyskać łącznie 4 litry wody.
  • Dodać odcedzony wcześniej imbir, dodaj kilka łyżek aktywnego starteru. 
  • Fermentować w słoiku lub garnku przez następne 24 godziny, często mieszając. Jeżeli nie widać bąbelków dodać kilka plasterków surowego imbiru. Przez następne jeden lub dwa dni mieszać kilka razy dziennie. 
  • Po tym czasie przelać do zakręconych butelek
  • Fermentować w ciepłym miejscu przez jeden do kilku dni w zależności od temperatury otoczenia.
  • Gdy napój odpowiednio nasyci się gazem, wstawić butelki do lodówki. 

 

Dżem Chili

Składniki

  • 20 gr czerwonej papryczki chili
  • 20 gr czosnku, grubo posiekanego
  • 100ml octu jabłkowego
  • 100 gr cukru
  • 600 gr pomidorów 

Sposób wykonania

  • Wszystkie składniki połączyć w garnku i podgrzewać, często mieszając, aż do uzyskania konsystencji marmolady.

Jak pasteryzować słoiki?

Napełnić duży, wysoki garnek gorącą wodą i ustawić naczynia w normalnej pozycji tak, aby nie stykały się ze sobą. Woda nie powinna sięgać do zakrętek! Dobrą praktyką jest położenie na dno garnka czystej ściereczki, co zapobiegnie pękaniu słoików. Następnie doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z garnka i ustawiamy je na ręczniku kuchennym, odwracając do góry dnem. W takiej pozycji pozostawiamy je na co najmniej 24 godziny w zacienionym miejscu. Zakrętki słoików muszą być wklęsłe, nie powinny „klikać”.

 

Kiszone cytryny

składniki

  • Cytryny
  • Gruboziarnista sól

Sposób wykonania

  • Cytryny dobrze dokładnie umyć. Następnie sparzyć wkładając na pół minuty do wrzącej wody, po czym dobrze wytrzeć ściereczką.
  • Każdą cytrynę naciąć na ćwiartki.
  • Środek każdej cytryny należy wypełnić solą a następnie powciskać cytryny do słoika. Do słoika wcisnąć tyle cytryn, by dokładnie go zapełniły.
  • Wycisnąć sok z dodatkowych cytryn i zasypać cytryny do wierzchu solą.
  • Zakręcić słoiki pokrywkami i pozostawić na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej.
  • Wstawić słoiki z cytrynami do lodówki na 2 do 4 tygodni. 
  • Po tym czasie używać według uznania. 
  • Do kiszenia można dodać ulubione zioła, przyprawy, czosnek, papryczkę chili.

Kiszone cytryny to świetny dodatek do:

  •  dań mięsnych do duszenia lub pieczenia,
  •  warzywnego ragoût,
  •  ziarnistych i strączkowych sałatek,
  •  różnych sosów i sals.

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl